Foto: Aad van Uffelen

Groenlinks kaart olieramp in Rotterdam aan

De olieramp van afgelopen weekend in de Rotterdamse haven heeft desastreuze gevolgen. GroenLinks-raadslid Stephan Leewis trok meteen aan de bel en vroeg voor vandaag een debat aan.

Zaterdagmiddag 23 juni 2018 botste de olietanker Bow Jubail van het bedrijf Odfjell op een steiger in de Derde Petroleumhaven. De consequentie van deze botsing is dat circa 220 ton ruwe olie de haven in is gestroomd. Deze olie heeft zich in het weekend over een groot deel van de havens en de Nieuwe Waterweg verspreid.

Vele honderden dieren zijn nu al besmeurd door olie. Het opruimen van de olie gaat waarschijnlijk nog vele weken duren waarmee nog meer dieren in gevaar komen. Ook zijn er mensen die last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid als gevolg van de stank van de olie.

Dit is een nieuw groot incident in de Rotterdamse haven, na recente branden bij de bedrijven Exxon-Mobile, Shell en Huntsman. Opnieuw is er sprake van een calamiteit met grote milieueffecten. Groenlinks maakt zich, onder andere door deze calamiteiten en eerdere incidenten bij het bedrijf Odfjell, al jaren zorgen over de veiligheid in de Rotterdamse haven.

Stephan Leewis: 'Honderden vogels raakten besmeurd en bewoners raakten onwel. Dieptriest dat het weer loos is in onze haven, dit is echt onaanvaardbaar!’