GroenLinks is blij dat de Politie Rotterdam Rijnmond het voornemen heeft haar duurzame initiatieven uit te breiden. Fractievoorzitter Anneke Verwijs prijst het dat de Rotterdamse Politie het milieu zo serieus neemt. “Dit initiatief laat zien dat je veranderingen kunt bewerkstelligen als je echt wil. Andere organisaties kunnen hiervan leren.”

De politieorganisatie onderzoekt onder andere de mogelijkheden van een duurzame trainingsfaciliteit en heeft zelfs al een succesvolle proef lopen met led-verlichting op de meldkamer. Hierdoor valt de stroomrekening een stuk lager uit en hoeft de airco niet zo hoog. Verwijs: “Lampen vervangen is niet moeilijk, maar je haalt er ontzettend veel winst uit. En van de mogelijkheden van zonne-energie wordt nu nog veel te weinig gebruik gemaakt.”

Ook het voornemen om een windturbine op het dak van het hoofdbureau van de A20 valt bij Verwijs in de smaak. “Hoge gebouwen zijn bij uitstek geschikt voor het opwekken van windenergie. Zo hoog is er geen sprake van landschapsvervuiling, er staat heel veel wind, en de opgewekte elektriciteit hoeft niet over grote afstanden getransporteerd te worden, maar kan direct gebruikt worden in het ondergelegen gebouw.”

GroenLinks pleitte eerder dit jaar al voor het gebruik van windmolens in de stad. Als in de komende 10 jaar bijvoorbeeld alle nieuwe Rotterdamse wolkenkrabbers van windmolens worden voorzien, realiseer je een productiecapaciteit van 250 Megawatt. Dat is voldoende om de hele Rotterdamse bevolking van stroom te voorzien.