De Rotterdamse collegepartijen GroenLinks en PvdA willen dat de gemeente regels maakt om roekeloos bankieren door gemeentelijke nv's te voorkomen. Aanleiding is het bericht in NRC Handelsblad dat Rotterdam vorig jaar ternauwenood is ontsnapt aan een miljoenenstrop door "onverantwoord speculatiegedrag" van stadsvervoerder RET.

De RET, die voor 100 procent eigendom is van de gemeente Rotterdam, blijkt tegen de eigen regels in voor 125 miljoen euro te hebben belegd bij drie IJslandse banken die vlak daarna failliet zijn gegaan. Volgens een vertrouwelijk rapport van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman is de RET "door het oog van de naald" gekropen. Hij oordeelt dat er sprake was van onverantwoorde beleggingen, dat bestaande afspraken over risicobeperking onvoldoende zijn en dat de RET-directie bij de beleggingen in IJsland de eigen huisregels heeft geschonden door geen deugdelijk risicoprofiel op te stellen. Alleen door stom toeval is het geld net op tijd teruggehaald.

GroenLinks en de PvdA hekelen de handelswijze van de RET. Het bedrijf heeft exact gedaan waar beide partijen voor vreesden toen een raadsmeerderheid in 2005 besloot om de RET te verzelfstandigen. "We hebben geen controle meer, maar mogen wel op de blaren zitten als het bedrijf onverantwoorde risico's neemt", zegt raadslid Arno Bonte van GroenLinks. Samen met zijn collega's van de PvdA pleit hij voor strengere regels en betere controle om risicovolle beleggingen door de RET en andere gemeentelijke bedrijven tegen te gaan. "Dit roekeloze gespeculeer met belastinggeld is niet voor herhaling vatbaar." op de naleving van die regels volgens hem beter. "Dit roekeloze gespeculeer met belastinggeld is niet voor herhaling vatbaar."