De Rotterdamse fracties van GroenLinks en het CDA willen dat stoplichten voor fietsers voortaan minder lang op rood blijven staan. 'Door slimmere afstelling van verkeerslichten kan aan de grootste ergernis van fietsers - de lange wachttijden voor stoplichten - een eind worden gemaakt', schrijven fractievoorzitters Arno Bonte en Wubbo Tempel aan het college van B&W.

Op drukke kruispunten, zoals het Hofplein, staan fietsers soms wel vier minuten te wachten voor een rood licht. 'Ik vind een wachttijd van één minuut meer dan genoeg', zegt Bonte. Samen met Tempel pleit hij voor het invoeren van 'flitsgroen', het verkeerslicht staat dan korter, maar vaker op groen. 'Je voorkomt daarmee fietsfiles voor stoplichten en het risico op gevaarlijke situaties, doordat ongeduldige fietsers toch snel proberen over te steken.'

Een ander voorstel om de doorstoming voor fietsers te bevorderen, is het instellen van een groene golf. Fietsers die het tempo van oplichtende led-lampjes blijven aanhouden, krijgen dan bij het verkeerslicht gegarandeerd groen licht. Als het aan GroenLinks en het CDA ligt komt er nog voor de start van de Tour de France een proef met een groene golf voor fietsers op de Schieweg. 'De Tourstart is een goede aanleiding om het fietsgebruik in Rotterdam blijvend te stimuleren', schrijven de twee partijen.