Tweeduizend bezoekers van Rotterdamse markten krijgen zaterdag 6 februari een gratis katoenen boodschappentas van GroenLinks. De partij wil met de actie aandacht vragen voor de schadelijke gevolgen van plastic tasjes.

In Nederland worden jaarlijks miljarden tasjes weggegeven in winkels. Uit onderzoek van bureau CE Delft blijkt dat de milieubelasting van een plastic draagtasje bijna vijf keer groter is dan die van een papieren boodschappentas. ,,Een tas van katoen is natuurlijk nog veel beter, want die gaat veel langer mee", zegt lijsttrekker Arno Bonte. De meeste plastic tasjes verdwijnen na eenmalig gebruik in de afvaloven. Volgens Bonte is dat een slechte zaak, omdat we zuinig moeten zijn met onze grondstoffen. ,,Plastic is gemaakt van aardolie en dat raakt snel op. Ook komen veel plastic tasjes als zwerfvuil in de natuur terecht, waar het vierhonderd jaar duurt voordat het verteert is. Als vogels en andere dieren plastic eten dan sterven zij een langzame dood.”

Mensen die een eigen boodschappentas gebruiken, besparen in hun leven gemiddeld 18.000 plastic tasjes. ,,Een enorme berg”, aldus Bonte. GroenLinks wil consumenten daarom graag een goed alternatief bieden. ,,Een katoenen tas gaat veel langer mee en is ook steviger. Je hebt dus geen last meer van scheurende tassen.”

Bonte wil graag maatregelen om duurzame tasjes te stimuleren. In Spanje is een winkelketen die klanten één eurocent geeft voor elk tasjes dat de klant laat liggen. Zo worden mensen beloond die een eigen tas meenemen. In Ierland nam de vraag naar plastic draagtasjes met 90 procent af toen ze niet meer gratis werden verstrekt. China, Australië en Israël hebben de plastic tasjes zelfs helemaal verboden en ook Frankrijk, Groot-Brittannië en België hebben maatregelen genomen. ,,Winkeliers kunnen een totaal-verbod in Nederland voorkomen door serieus werk te maken van hergebruik en bijvoorbeeld geld te vragen voor de tasjes”, zegt Bonte. ,,Denk ook aan een tassenbol, waar mensen gebruikte plastic tasjes kunnen achterlaten, zodat andere klanten die tassen opnieuw kunnen gebruiken. Dat kost de winkelier niets en het is nog sympathiek ook.”