GroenLinks-raadslid Arno Bonte is blij met het kabinetsbesluit om de periode dat vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden in te perken. Samen met GroenLinks-collega's uit andere gemeenten strijdt hij al jaren voor maatregelen tegen de vuurwerkoverlast rond de jaarwisseling.

De verkoop van vuurwerk mag voortaan alleen nog op 30 en 31 december, een dag korter dan voorgaande jaren. Het afsteken van vuurwerk is vanaf nu alleen nog toegestaan op Oudejaarsavond van 18.00 uur tot 02.00 uur. Daarnaast krijgen gemeenten de mogelijkheid om bepaalde straten of wijken vuurwerkvrij te verklaren.
 
Verdere maatregelen van het Kabinet om vuurwerkoverlast tegen te gaan zijn een vergunningstelsel voor vuurwerkimporteurs, het aanspreken van post- en pakketdiensten op hun verantwoordelijkheden en dwangsommen voor transporteurs die de regels overtreden. Daarnaast komt er een voorlichtingscampagne voor vuurwerkbrillen.
 
Bonte noemt de maatregelen van het kabinet 'een forse stap in de goede richting'. Hij verwacht dat het effect bij de komende jaarwisseling al merkbaar zal zijn. 'De overlast zal in ieder geval korter duren. En in wijken waar de overlast voorgaande jaren erg groot was kunnen gemeenten nu besluiten vuurwerkvrije zones in te stellen.'