Tijdens oud en nieuw zal op 31 plekken in Rotterdam een vuurwerkvrije zone worden ingesteld. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag laten weten. GroenLinks-raadslid Arno Bonte is blij met de maatregel. Hij had bij Aboutaleb aangedrongen op een betere aanpak van vuurwerkoverlast. 'Met een vuurwerkvrije zone beteugel je de schade en overlast en weten we hopelijk ook slachtoffers te voorkomen'.

De vuurwerkvrije zones zijn ingesteld op plekken waar vorig jaar veel overlast is ervaren of schade is aangericht. Zo is het afsteken van vuurwerk verboden op het Stadhuisplein, bij enkele verzorgingshuizen, in parken, rond kinderboerderijen en bij het Maasstad Ziekenhuis. Een andere vuurwerkvrije zone is de omgeving van de Erasmusbrug. Zo moeten mensen daar rustig naar de professionele vuurwerkshow bij de brug kunnen kijken.

Vorig jaar kwamen bij het meldpunt vuurwerkoverlast van GroenLinks bijna 90.000 meldingen binnen. Mede naar aanleiding daarvan hebben enkele gemeenten dit jaar besloten tot het instellen van vuurwerkvrije zones en besloot de Tweede Kamer tot het verkorten van de afsteektijden.

Vuurwerk mag dit jaar alleen worden afgestoken van 18.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari. Wie op een ander moment vuurwerk afsteekt, of wie dat doet in een vuurwerkvrij gebied, kan een boete van 100 euro krijgen. Tevens krijgen alle basisscholieren in Rotterdam een vuurwerkbril, net als vorig jaar.