GroenLinks-raadslid Arno Bonte heeft VVD-wethouder Mark Harbers direct bedankt voor het bereikte onderhandelingsresultaat. "Harbers heeft succesvol gelobbyd voor de belangen van de omwonenden van Rotterdam Airport. Dankzij dit resultaat gaat hun nachtrust er flink op vooruit."

Aanvankelijk was Harbers van plan juist in te zetten op een verruiming van de geluidsnormen van Rotterdam Airport. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde in juni echter een GroenLinks-motie om de geluidsoverlast fors terug te dringen. "Het getuigt van een grote sportiviteit dat Harbers het standpunt van de raad met zoveel verve heeft verdedigd. Op zulke wethouders mogen we trots zijn als Rotterdam."

De betrokken overheden kwamen de volgende maatregelen overeen:

- Terugdringen van het aantal vertraagde lijnvluchten in de nacht (in 2006 waren dat 325 van de in totaal 927 nachtvluchten).

- Weren van zakenvluchten in de nacht die geen bijdrage leveren aan de economie van de regio Rotterdam/Den Haag.

- Strenger handhavingsbeleid op vertraagde vluchten.

- Aanpassen vliegroutes.

- Verhogen toeslagen voor nachtvluchten.

- Terugdringen van zogeheten positievluchten tussen 06.00 en 07.00 uur.

Verder werd afgesproken dat met name de luchthaven de communicatie met omwonenden intensiveert en dat samen met de regio onderzoek wordt verricht naar het terugdringen van andere geluidsbronnen die overlast veroorzaken. Gedacht moet dan worden aan lawaai van snelwegen, industrie en het spoor.