Over tien jaar wil de Rotterdamse haven de productie van windenergie in het havengebied verdubbeld hebben. 250.000 huishoudens moeten dan van energie kunnen worden voorzien.

Wethouder Rik Grashoff (GroenLinks) tekende op 5 september met negen partijen een convenant over een verdubbeling van het huidige windenergievermogen, van 150 naar ten minste 300 megawatt in 2020. De windmolens moeten in de haven komen. Naast de provincie tekende onder meer het Havenbedrijf.

De afspraak past bij de Rotterdamse ambitie om de CO2-uitstoot te halveren in 2025. Het huidige convenant, dat in 2010 afloopt, is zeer succesvol geweest. Er was afgesproken dat er in 2010 120 megawatt zou moeten zijn. Op dit moment staat er al voor 150 megawatt aan windvermogen in de havens.

De windmolens in de haven gaan voor ten minste 250.000 huishoudens elektriciteit leveren. ,,Rotterdam heeft het grootste bedrijventerrein van Nederland", verklaart Rik Grashoff de kansen. ,,Omdat het hier vaak waait is de haven gewoon een perfecte plek. Op de tweede plaats is inpassing in het landschap geen probleem, want Rotterdam heeft al een industrieel landschap. De leus 'Geen woorden maar daden' geldt ook voor windenergie."