Arie's Moerastuin

Geslaagde groene initiatievendag

GroenLinks bracht op zaterdag 30 juni een bezoek aan een paar stedelijke prachtplekken in Charlois.

Rotterdam is een stenige stad, vol hoge gebouwen en asfalt. Dat is het beeld in ieder geval en voor een belangrijk deel klopt dat ook wel. Maar voor wie beter kijkt en voor wie beter weet zijn er tal van groene oases.

Wat deze plekken gemeen hebben, is dat het initiatieven zijn van bewoners die geloven in de waarde van groen in de wijk. Van Arie’s moerastuin tot de Groene Oase, van het van Swietenhof tot de cultuurwerkplaats Tarwewijk, allemaal zijn ze tot stand en tot bloei gekomen door de kracht en het doorzettingsvermogen van enkele bewoners.

Een ander overeenkomst is dat ze stuk voor stuk groene met sociale aspecten verbinden. Een nieuwe poort wordt gemaakt zodat bewoners van een verzorgingstehuis makkelijker de tuin kunnen bezoeken, mensen met een rafelrandje wordt een plek geboden waar ze zich zelf mogen zijn, projecten met een VMBO-school of het organiseren van taallessen in de tuin. Er gaat een wereld schuil achter de verborgen tuinen op Zuid.

Een ander gemeenschappelijk punt is dat de beheerders van de tuinen stuk voor stuk in aanraking komen met de systeemwereld van de overheid. Van bestemmingsplannen tot aanbestedingen, van subsidie-aanvraag tot de juiste contactpersoon kunnen vinden. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer, maar vanzelfsprekend is het zelden.

Alle lof voor deze betrokken bewoners die deze schitterende plekken in de stad voor elkaar hebben gekregen