GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil dat een partij uit Duitsland afkomstig illegaal zinkafval snel wordt opgeruimd. Het zwaar giftige zinkconcentraat ligt al sinds 1991 zonder vergunning opgeslagen in een loods van het bulkbedrijf EBS in de Rotterdamse haven. Bonte vreest voor ernstige bodem- en grondwatervervuiling.

Al 15 jaar wordt er getwist over de verantwoordelijkheid voor het afval. Het gaat om 3000 tot 5000 ton zinkafval dat in 1991 in strijd met de regels voor gevaarlijke stoffen werd ingevoerd uit Duitsland, met de bedoeling het te exporteren.

De twee Duitse bedrijven die bij het zinktransport waren betrokken, werden begin jaren '90 door het ministerie van VROM gesommeerd het afval terug te nemen, maar beide bedrijven gingen vervolgens kort na elkaar failliet. Het ministerie van VROM is volgens Bonte veel te laks geweest in het oplossen van het probleem. Daarom moet volgens hem de gemeente Rotterdam nu het voortouw nemen bij het verwijderen en verwerken van het afval.

Het raadslid heeft wethouder Roelf de Boer verzocht milieudienst DCMR daartoe opdracht te geven. Bonte wil dat het ministerie van VROM vervolgens de kosten betaalt.