Rotterdamse monumentale bomen moeten beter worden beschermd. Dat vindt GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Oude bijzondere bomen kunnen nu nog een kapvergunning krijgen en worden omgezaagd. Bonte dient morgen een initiatiefvoorstel in voor een kapverbod op monumentale bomen.

Rotterdam heeft al een lijst met monumentale bomen, maar die lijst is geen garantie tegen kappen. ,,Door het ontbreken van een beschermde status worden gezonde bijzondere bomen nu soms gewoon omgezaagd. Dat is eeuwig zonde", zegt Bonte. Met het initiatiefvoorstel wil hij de bomen die op de monumentale lijst beter beschermen. ,,Als een monumentale boom gezond is en in de weg staat voor rioleringswerkzaamheden, dan wordt hij nu nog vaak gekapt. Een beschermede status kan ervoor zorgen dat in zo'n geval het riool wordt omgelegd."

GroenLinks wil ook het kappen van populieren, wilgen en fruitbomen vergunningplichtig maken. Nu mogen deze bomensoorten zonder tussenkomst van de gemeente worden gekapt, bijvoorbeeld als ze langs een weg staan als wegbeplanting. Bonte: ,,Vroeger waren wilgen en populieren bedoeld voor houtproductie. Daarom hoefde je geen vergunning aan te vragen en ging na dertig of veertig jaar de zaag erin. Inmiddels is de populier een bedreigde soort. We willen daarom dat die bomen niet meer zomaar gekapt kunnen worden."

Bonte stelt voor om de APV te wijzigen, zodat in de toekomst alle populieren, wilgen en fruitbomen alleen kunnen worden gekapt met een kapvergunning, net als voor andere boomsoorten al het geval is. Met het beter beschermen van bomen wil GroenLinks ervoor zorgen dat Rotterdam de komende jaren groener wordt. ,,Dat is hard nodig, want Rotterdam is op veel plekker nog een kale en versteende stad. Wij willen in 20 jaar tijd 100.000 extra bomen aanplanten. Nieuwe bomen aanplanten is natuurlijk alleen nuttig als je óók de volwassen exemplaren koestert."