Rotterdam moet vastleggen dat jongeren zich in de openbare ruimte mogen ophouden waar zij zelf willen. Dat zegt GroenLinks-kandidaat Jos van Eijk. Hij noemt het ophangen van mosquito’s om jongeren te weren een ‘fatale remedie’.

Een mosquito maakt een hoge pieptoon die voor jongeren zeer irritant is. ,,Die piep maakt geen onderscheid, waardoor de goeden onder de kwaden lijden. Je kunt als jongere niet zonder overlast langs een plek lopen waar zo’n ding hangt. Fijn is dat, om constant de boodschap te krijgen dat je een probleem bent omdat je toevallig jong bent”, zegt Van Eijk. ,,Je verplaats op deze manier bovendien het echte probleem. Het is beter om samen met jongeren de overlast aan te pakken.”

Van Eijk wil dat alle jongeren overal in de stad kunnen komen. ,,Jongeren hebben net als alle andere Rotterdammers het recht om zich in principe overal op te houden. Dus provoceer hen niet onnodig, maar geef hen dat recht. Zorg voor adequaat buurt- en jongerenwerk. Stimuleer scholing en of werk en laat de jongeren actief participeren in de inrichting van hun wijk Of stuur ze gewoon weg als ze aantoonbaar overlast bezorgen. En wetsovertreders moeten natuurlijk gewoon naar de rechter.”

Van Eijk wil ook een einde aan de reflex om overal camera’s op te hangen. ,,Er gaat geen of weinig preventieve werking van camera’s uit. Sterker nog, het ophangen van camera’s versterkt het gevoel van onveiligheid. Mensen denken: ‘kennelijk is deze plek niet safe, anders zouden die camera’s er niet hangen’. Zorg liever voor een open straatinrichting zonder donkere hoekjes en dichte gevels en voor meer buurtagenten in plaats van camera’s. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat mensen een opleiding volgen, werken of zich op een andere manier nuttig voelen en aan hun toekomst werken.”