De GroenLinks-fracties in de regio willen dat de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam geld uittrekken voor een snelle fietsroute van Dordrecht naar Rotterdam. Op initiatief van GroenLinks is door de stadsregio Rotterdam en het bestuur van de Drechtsteden onlangs al een voorstel gedaan aan minister Eurlings om de realisatie van de fietsroute mogelijk te maken.

,,Als de gemeenten zelf alvast geld op tafel leggen, komt de minister ongetwijfeld ook over de brug”, zegt de Rotterdamse lijsttrekker Arno Bonte. ,,De realisatie is nabij."

Het snelfietspad moet voor een groot deel over bestaande wegen lopen. De route gaat in de Drechtsteden langs de Oude Lijn en loopt ook in Rotterdam langs het spoor. Bonte: ,,De aanleg van een comfortabele route met goed asfalt, vrijliggende paden, duidelijke bewegwijzering en voorrang voor de fiets biedt aan zo’n 350.000 inwoners langs de route de kans om op een aantrekkelijkere manier door IJsselmonde en de Deltapoort te fietsen. De route krijgt nauwelijks obstakels en maakt deel uit van het landelijke netwerk van vrije fietspaden.”

De huidige route tussen Dordrecht en Rotterdam wordt door veel fietsers niet aantrekkelijk gevonden en het verkeer op de snelwegen staat vaak vast. Bonte: ,,De kans op files neemt alleen maar toe. Meer asfalt is een doodlopende weg, want dat lost de files niet op. Een goede fietsverbinding is een prima alternatief, zeker met de opkomst van de elektrische fiets.”