Welkom Maritte! Stel jezelf even voor:
Hoi! Ik ben Maritte. Ik ben 29 jaar, opgegroeid in Spijkenisse en woon inmiddels al zo’n 11 jaar in Rotterdam. Ik heb Culturele en Maatschappelijke Vorming gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en heb mijn minor gevolgd aan de Willem de Kooning Academie. Tijdens en na mijn studie ben ik gaan werken als creatief producent voor onder andere Showroom MAMA, Het Nieuwe Instituut en Het Hem. Ook maakte ik onderdeel uit van een entertainmentbedrijfje waarmee ik performers leverde voor op feesten en festivals. Ik heb op het gebied van cultuur ontzettend leuke dingen mogen doen maar hecht ook belang aan het leven van anderen, ontwikkelingen in de stad en hoe de wereld er in de toekomst uit gaat zien. Dat miste ik soms in dat werk. Ik heb daarom besloten om mijn stem meer te laten horen in de politiek en hier meer ervaring in op te willen doen. Ik houd me veel bezig met onderwerpen als institutioneel racisme, welvaartsongelijkheid en huisvesting. Ik ben regelmatig te vinden op lezingen of bijeenkomsten en brand mezelf graag op in discussies daarover. In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea (super blij dat dit nu weer kan!), sport en dans ik veel en ben ik een doorgewinterde plant mom: kamerplanten verzorgen en stekken vind ik super leuk.

Waarom GroenLinks?
GroenLinks beschouw ik als een partij die realistisch en daadkrachtig is op het gebied van duurzaamheid, inclusie en maatschappelijke ontwikkeling. Kernbegrippen waar ik waarde aan hecht. Ook is er veel ruimte voor nieuwe perspectieven en andere geluiden en schroomt men niet om kritisch naar zichzelf te kijken wanneer dat nodig is. Daar klinkt voor mij een daadkracht uit die ik erg belangrijk vind.

Wat is je favoriete plek/hotspot in Rotterdam?

➞ MONO – Meer dan alleen een hele fijne bar en expositieruimte maar ook een hechte community waar je echt het gevoel hebt dat je er mag zijn.

➞ Niels’ Fitclass – Ik heb jarenlang last gehad van gym anxiety voordat ik hier begon met trainen. Inmiddels sport ik hier minimaal drie dagen per week en ben ik echt verslaafd!

➞ Het Kroket – Dit is de atelierruimte van een vriendin van mij in Delfshaven. Iedereen is hier welkom om te komen werken of praten en het voelt echt als een thuishonk, ook omdat iedereen elkaar graag helpt.

Waar ga jij je de komende tijd hard voor maken?
Ik wil me ervoor inzetten dat alle Rotterdammers het gevoel krijgen dat zij in de stad mogen zijn, ook nu de stad aantrekt. Daarnaast merk ik dat veel mensen het vertrouwen in de politiek een beetje kwijt zijn en zich ook niet meer vertegenwoordigd voelen. Ik wil me er hard voor maken dat dit vertrouwen weer een beetje terugkomt door GroenLinks wat toegankelijker te maken voor de gemiddelde Rotterdammer. Verder wil ik ervoor zorgen dat de aandacht voor het antiracismewerk dat vorig jaar met de BLM-demonstraties is ontstaan niet verslapt omdat juist nu de tijd is om door te pakken om verandering voor op de lange termijn te realiseren en om door te blijven leren. Ook wil ik straatintimidatie meer onder de aandacht brengen. Dat is een complexe situatie waarbij ik niet de illusie heb dat het op korte termijn gaat lukken om tot een oplossing of verandering te komen. Maar hier meer over in gesprek gaan met Rotterdammers en te onderzoeken waar behoefte aan is lijkt mij al erg waardevol.

Wat hoop je in Rotterdam te kunnen bereiken?
Ik zou het tof vinden als ik er indirect voor kan zorgen dat begrippen als diversiteit en inclusie geen trendy woorden zijn die rond worden gestrooid maar verankerd raken in verschillende facetten van de stad. Dat het Rotterdam lukt om de juiste balans te vinden tussen wonen, groen en ontwikkeling met daarin de ruimte voor iedereen ongeacht een gevulde beurs of waar wie stond. En dat we, zeker zodra het post corona tijdperk aanbreekt, samen blijven zoeken naar hoe we impulsen kunnen geven aan de kunst -en cultuursector. Die beschouw ik als de lijm van de stad.