Even voorstellen: Wie zijn jullie en wat gaan jullie doen?
Thamar
: Mijn naam is Thamar Kempees. Douwe: En hoi, ik ben Douwe van der Stroom. Samen zijn we de kersverse nieuwe campagneleiders van GroenLinks Rotterdam. 

Waarom GroenLinks? ❤️💚
Thamar
: Als je de vraag aan mij persoonlijk vraagt, wil ik die terugkaatsen met ‘waarom niet’? De huidige kapitalistische en individualistische weg die we bewandelen, vind ik drie keer niks. De kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter, de gezondheid van de wereld gaat hard achteruit en racisme en discriminatie is anno 2020 nog steeds een gespreksonderwerp. Douwe: Yes, helemaal mee eens. Dat geflopte neoliberaal beleid ben ik ook behoorlijk zat. Om over klimaatverandering en het achterstallige beleid nog niet eens te beginnen... Ik sluit me met name ook aan bij GroenLinks omdat ik er heilig in geloof dat we die catastrofe moeten stoppen voordat het te laat is. Er is genoeg gepraat over alles, het is tijd om zaken aan te pakken en op te lossen. GroenLinks staat voor die verandering in mijn optiek. 

Jullie zijn redelijk nieuw bij GroenLinks, dus een frisse blik. Als jullie 1 dag de baas zouden zijn van GroenLinks, wat zouden jullie als eerste aanpassen?
Thamar
: Haha, hmm. Zorgen dat de binnenkant met de buitenkant rijmt. We willen een inclusievere samenleving, maar een betere samenleving begint bij jezelf. Douwe: Daar sta ik 100% achter. Een valkuil voor GroenLinks is het elitaire karakter. GroenLinks zal een veel betere afspiegeling moeten zijn van de samenleving en moeten aansluiten bij de leefwereld van al die mensen die zich nu niet herkennen in de politiek. Maar om je vraag te beantwoorden. Hmm, even denken, hoewel mensen niet per se veranderen door wetten, zou ik toch een grondwetswijziging doorvoeren door anti discriminatie in artikel 1 expliciet uit te breiden richting seksuele gerichtheid en een handicap. Die ligt al tijden op de plank en we lopen Europees achter nu. Ik heb geen zin meer om het te moeten doen met een onduidelijk bijzinnetje. 

Op welke manier voelen jullie je verbonden met Rotterdam?
Douwe
: Ik ben hier geboren en getogen. Hoewel ik een tijdje over de wereld heb gezwerfd, ben ik zielsblij om weer terug te zijn. Het zijn echt de mensen die deze stad maken, en zoals Jules Deelder schreef: 'de omgeving van de mens is de medemens.' Thamar: Inderdaad. Rotterdam is thuis, mijn stad. Ik ben op elke manier verbonden met Rotterdam.

Uit wie bestaat het campagneteam verder?
Douwe:
We zijn erg trots op onze campagneteam waar we verschillende skills en talenten hebben verzameld. Ook Thamar en ik zijn verschillend maar kunnen elkaar goed versterken. Iris de Jong, als sterke DMM'er. Verder ook Naomi den Hollander vanuit het lokale DWARS bestuur. GroenLinks bekende, Manon Feenstra, als chef events, en Moos Chane als vrijwilligerscoördinator die als geen ander mensen kan enthousiasmeren. En last but not least, Maruli Heijman die met al zijn energie het belteam zal gaan leiden. Thamar: Veel nieuwe vrijwilligers dus ook! 

Wat zijn jullie campagneplannen? Wat kunnen we verwachten van de campagne in Rotterdam?
Douwe:
Zoals eerder genoemd is het hoog tijd dat we niet alleen bij de 'usual suspects' langsgaan. We zien dat campagne voeren een hele laagdrempelige manier is om mensen te benaderen, vandaar dat we ook echt tijd en aandacht willen besteden aan wijken en buurten waar we in het verleden misschien niet veel te zien waren. Dat zullen we zoveel mogelijk doen met bekende activiteiten als Stadscafés en in samenwerking met GroenLinks Doet, maar ook nieuwe activiteiten zoals GroenLive bijvoorbeeld. Thamar: Exact. En mocht je ook willen meedenken over campagne activiteiten, zeker in deze lastige tijden van corona, schrijf je dan hierin voor een brainstorm die we organiseren. All ideas are welcome! 

Precies, door corona ziet de campagne er een beetje anders uit dan normaal. Wat gaan jullie anders doen?
Thamar
: In plaats van de bekende huis-aan-huis acties, gaan we nu zelf geadresseerde duurzame brieven afleveren bij potentiële stemmers. We zullen dus niet persoonlijk in contact staan met bewoners van Rotterdam, tenminste niet tijdens dat specifieke onderdeel van de campagne en zolang de maatregelen nog gelden. Veel acties zullen online plaatsvinden en hopelijk vanaf 2021 toch weer wat nader tot elkaar. Ik vind het toch cruciaal om persoonlijk contact te kunnen hebben met mensen. Douwe: Landelijk heeft de campagne echt een andere vorm gekregen. Gelukkig waren wij al erg sterk online, dat zal nu nog meer zijn. Er komen app-teams met aanvoerders die centraal worden aangestuurd. Zo bouwen we een enorme digitale gemeenschap. 

Hoe kunnen vrijwilligers jullie daarbij helpen?
Douwe: Zonder vrijwilligers gaat het zeker niet lukken!  Thamar: Zeker niet, we gaan het echt samen doen. Douwe: Dus schrijf je vooral in via deze link om op de hoogte te blijven van alle activiteiten. Vanaf eind oktober kunnen we vooral veel handjes gebruiken bij het rondbrengen van de GroenLinks brieven.

Thamar en Douwe zijn te bereiken op campagne@groenlinksrotterdam.nl.