Groenlinks wil dat de gemeente Rotterdam stopt met het registreren van de etniciteit van probleemjongeren. Registratie is in strijd met de wet.

De gemeente registreert de afkomst van probleemjeugd en dat is niet toegestaan in Nederland. Dat bleek vorige week tijdens een bezoek van minister Van der Laan aan Rotterdam. De gemeenteraad is niet geïnformeerd over de registraties.

GroenLinks is zeer verbaasd over de gang van zaken en wil onmiddellijke stopzetting van het vastleggen van de afkomst van individuele jongeren. ,,Dit dient geen enkel doel”, zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs. ,,Je krijgt hooguit statistische informatie over een groep mensen, maar dat zegt niets over individuele jongeren. Je moet toch elke persoon beoordelen op zijn eigen daden en gedrag en per geval bekijken of iemand vervolgd of juist geholpen moet worden of dat iemand het gewoon prima doet in de samenleving. Etniciteit zegt niets.”

Groenlinks weet zich gesteund door het College Bescherming Persoonsgegevens, de Raad van State en het kabinet. ,,Sinds de Tweede Wereldoorlog is het bij wet verboden om mensen te registreren en te beoordelen op basis van hun afkomst. Wij willen daarom niet alleen stopzetting van de registraties, maar we willen ook weten welke gegevens nog meer zijn opgeslagen en we willen dat alle gegevens over de etniciteit met terugwerkende kracht volledig worden gewist.”