Zo blijkt dat 80% (!) van de onderzochte makelaars en bemiddelaars op de Rotterdamse particuliere huurmarkt, direct of indirect, meewerkt aan discriminerende verzoeken van verhuurders. Een deel hiervan doet dit zelfs willens en wetens. De wethouder ziet vooral oplossingen in trainingen en bewustwordingscampagnes.

Raadslid Larissa Vlieger vindt dat we dit punt voorbij zijn. Vlieger: 'Wanneer een groot deel van de makelaars en bemiddelaars willens en wetens discrimineert, hebben bewustwordingscampagnes duidelijk geen zin meer. Dan is het tijd voor handhaving.' Om hier werk van te maken kwam ze met een voorstel om bij het kabinet aan te kloppen voor het verplichten van een ‘bemiddelaarsvergunning’ die ingetrokken kan worden als een bemiddelaar zich schuldig maakt aan discriminatie.

Dit was een voorstel dat voortkwam uit het eerder gedane onderzoek van 2021. Helaas kon dit voorstel niet op steun uit de coalitie rekenen. GroenLinks blijft zich inzetten voor een eerlijke woningmarkt voor alle Rotterdammers.