Stadstoezicht mag niet langer klakkeloos fietsen wegknippen bij het Centraal Station. Dat voorstel van GroenLinks is overgenomen door wethouder Hans Vervat. Vanaf volgend jaar komt er duidelijke belijning waarbinnen fietsen mogen staan zonder dat ze weggeknipt worden. Nu worden fietsen vaak al weggehaald als ze net niet met het wiel in een klem staan.

GroenLinks krijgt veel klachten van fietsers die hun rijwiel netjes hebben geparkeerd bij het Centraal Station, maar bij terugkomst tot hun schrik ontdekken dat Stadstoezicht de fiets heeft meegenomen. ,,Het was altijd zo moeilijk te verdedigen waarom je fiets wordt weggehaald als die keurig is geparkeerd, maar net niet netjes in een beugel staat”, zegt raadslid Arno Bonte. ,,Het is veel logischer om alleen fietsen weg te halen als ze hinderlijk geparkeerd staan buiten de fietsparkeerzones.”

Stadstoezicht blijft overigens wel hard optreden tegen fietsers die buiten de belijning hun fiets stallen. ,,Maar als een fiets niet in een klem staat en niemand hindert, zullen wij ‘m straks niet langer wegknippen”, belooft woordvoerder Fred Marree van Stadstoezicht.

Het aantal fietsklemmen is onlangs nog flink uitgebreid bij het Centraal Station. Ook opent binnenkort op initiatief van GroenLinks een dubbeldeks fietsflat aan de noordzijde van het station en komt er vanaf volgende maand een Fietspunt, waar mensen tegen betaling van twintig euro hun verwijderde fiets kunnen ophalen. ,,We zijn natuurlijk heel blij dat het fietsparkeren bij het station na jaren van soebatten eindelijk flink is verbeterd”, zegt Bonte. ,,Dat neemt niet weg dat we elke maand tellingen moeten blijven uitvoeren om te kijken of het aantal parkeerplekken nog voldoende is. Is dat niet het geval, dan moet Stadstoezicht direct stoppen met handhaven.”