Rotterdam kan New Yorkse allure krijgen als de Coolsingel, net als Times Square, autovrij wordt. Dat is één van de pleidooien van GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove, in debat met Jeannette Baljeu van de VVD.

De lijsttrekkers kruisten afgelopen woensdag de degens in de eerste aflevering van het verkiezingsprogramma Koorts, op TV Rijnmond. In Koorts debatteren elke woensdag tot de verkiezingen van 19 maart twee lijsttrekkers uit de Rotterdamse gemeenteraad met elkaar.

Bij haar pleidooi voor een autovrije Coolsingel kreeg Bokhove bijval van het opiniepanel van EenVandaag. Een kleine meerderheid van de 600 geënquêteerde Rotterdammers wil namelijk ook dat auto’s worden geweerd uit het centrum. Baljeu voelt in tegenstelling tot Bokhove en de meerderheid van de inwoners echter niets voor een autovrije Coolsingel, want ‘in iedere stad zie je dat de auto door het centrum kan.’

Beide lijsttrekkers botsten eveneens hard over de economie. Baljeu ziet het niet als taak van de gemeente om banen te creëren. Bokhove verweet haar opponent daarop vooral te pleiten voor de oude economie. Zij wil een toekomstbestendige economie stimuleren, waar efficiënt wordt opgesprongen met grondstoffen en energie. GroenLinks wil bijvoorbeeld 100.000 niet-duurzame huizen in de stad energiezuinig maken. Daarmee worden volgens Bokhove duizenden banen gecreëerd, terwijl de investeringen door energiebesparing weer snel worden terugverdiend.