'Het ontwikkelen van de techniek voor het afvangen en opslaan van CO2 is een interessante optie voor bestaande kolencentrales, maar mag geen excuus zijn om twee nieuwe kolencentrales in Rotterdam te bouwen', dat is de reactie van raadslid Arno Bonte in de discussie over nut en noodzaak van het ontwikkelen van de zogenaamde CCS-technologie.

Opslag van CO2 zou volgens het raadslid voorlopig alleen in lege gasvelden op zee moeten gebeuren, omdat er zich bij het lekken van CO2 boven land levensgevaarlijke situaties kunnen voordoen. Het proefveld bij Barendrecht vindt hij daarom een slechte locatie voor opslag van CO2.

Bonte vindt dat er forser ingezet zou moeten worden op andere vormen van CO2-reductie. 'CCS is een leuk speeltje, maar het is nog lang niet duidelijk wanneer die techniek beschikbaar komt en op welke schaal hij toepasbaar is. De beste manier om CO2 te reduceren is en blijft het inzetten op een forse energiebesparing en te investeren in zonne-energie, duurzame biomassa en grote windmolenparken in de Noordzee.'

Bekijk hier een filmpje over Arno Bonte en opslag van CO2.