De gemeente Rotterdam mag niet langer de etniciteit van mensen registreren. Dat zegt het College bescherming persoonsgegevens. Registraties zijn in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (CBP). GroenLinks trok vorig jaar aan de bel over het vastleggen van de afkomst van jongeren in Charlois.

Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks is blij met de uitspraak. ‘Wij hebben altijd gezegd dat het geen nut heeft om de etniciteit te registeren. Je kunt mensen niet beoordelen op grond van hun afkomst; wel op grond van hun eigen individuele woorden en daden. Als iemand is ontspoord en in het registratiesysteem zit, kunnen hulpverleners prima samen een aanpak bedenken zonder in het dossier op te schrijven of iemand Nederlands, Turks of Antilliaan is. Dat dient geen doel.’

Burgemeester Aboutaleb wilde vorig jaar niet uit eigen beweging stoppen met de etnische registraties, maar op verzoek van GroenLinks wilde hij wel het CBP vragen om de praktijken van de deelgemeente Charlois nader te onderzoeken. Het Cbp concludeert nu net als GroenLinks dat de gemeente onrechtmatig handelt en onmiddellijk moet stoppen met het vastleggen van het ras van inwoners.

De deelgemeente Charlois is al een aantal jaren actief met het vastleggen van de afkomst van jongeren en ziet dat als noodzakelijk onderdeel in de aanpak van overlast. Het CBP concludeert echter dat etniciteit geen onderscheidend criterium is in de aanpak van overlast en dat een uitzondering op het verbod om etniciteit te registreren hier niet aan de orde mag zijn. Het systeem waarmee de jongeren worden geregistreerd is bedoeld om hulpverleners met elkaar in contact te brengen zodat snel een individuele aanpak kan worden besproken. GroenLinks heeft de burgemeester gevraagd om direct met de aanpak te stoppen en om het illegaal opgebouwde databestand te wissen.

Lees hier de uitspraak van het College bescherming persoonsgegevens.

Lees ook:
Onderzoek naar etnische registratie in Rotterdam

'Etnische registratie moet stoppen'