Met de opening van een bijenhotel in de educatieve tuin Tamarinde zet GroenLinks-bestuurder Annemarie van den Broek volgende week de eerste stap in de realisatie van een bijenlint in Overschie. Op een groot aantal plekken in de deelgemeente wil zij het insecten naar de zin maken.

Annemarie van den Broek opent het bijenhotel op 25 september samen met kinderen van basisschool Het Podium. De kast heeft een transparant deel, zodat bezoekers van de educatieve tuin de bijen goed kunnen observeren.

Het hotel is niet alleen leerzaam, maar ook broodnodig. 'Door de klimaatverandering hebben bijenvolken last van een oprukkende parasiet, waardoor zij massaal het loodje leggen en bestuiving van planten in gevaar komt', zegt Van den Broek. 'Voor de landbouw en fruitteelt heeft de terugloop van het aantal bijen dus grote gevolgen. We moeten niet onderschatten welke problemen dat in de toekomst kan gaan opleveren voor onze voedselzekerheid.'

In augustus heeft Van den Broek samen met wooncorporatie Woonstad ook al vijfduizend euro vrijgemaakt om een bijenlint aan te leggen rondom de Abtsweg in Overschie. Door de aanplant van nectarrijke bloeiende planten en door het plaatsen van meer bijenhotels kunnen bijen en vlinders straks beter door de stad migreren, en moet de biodiversiteit in de wijken verbeteren. 'En het ziet er nog mooier uit ook,' zegt Van den Broek. Overigens staan er hier en daar al een aantal bijenhotels in Overschie. 'Er komen er nu vooral méér bij.