De Rotterdamse bibliotheken gaan 's avonds en in het weekeinde langer open. Ook gaan ze meer service bieden. In alle deelgemeenten is er straks één grote bibliotheek met een goede collectie en een cultureel aanbod. Dat wil wethouder Rik Grashoff.

De GroenLinks-wethouder voor Cultuur wil de bibliotheken verzelfstandigen en verbeteren. ,,Als we niet verzelfstandigen, moet ik op zoek naar meer geld of de ambities moeten terug", zegt hij. ,,En meer geld is er niet."

Nu is de Rotterdamse bibliotheek nog een gemeentelijke dienst en zijn er veel kleine vestigingen. Grashoff wil in elke deelgemeente één goede bibliotheek. De kleinere vestigingen zullen sluiten en worden vervangen door kleine uitleenpunten. ,,Mensen kunnen straks terecht in scholen en bij zorginstellingen. Ook de bezorgdienst, die werkt met vrijwilligers, blijft bestaan."

Het personeel hoeft niet te vrezen voor hun baan en de gemeenteraad houdt zeggenschap over het beleid van de bibliotheken na de verzelfstandiging. Volgens Anneke Verwijs, fractievoorzitter van GroenLinks, is de verzelfstandiging een goede zaak. ,,Nu is de directeur van de bibliotheek een ambtenaar en zit hij in de bureacratische molen van de gemeentelijke diensten. De meeste bibliotheekorganisaties in Nederland zijn geen gemeentelijke dienst. Voor het publiek maakt dit geen verschil."