Rotterdam moet niet bezuinigen op cultuur. Dat zeggen Tweede Kamerlid Mariko Peters en wethouder Rik Grashoff vandaag tijdens een debat in Roodkapje. ,,Een bezuiniging van tien miljoen euro stelt niets voor op de begroting, maar het zorgt wel voor een enorme culturele kaalslag.”

Gemeenten moeten de komende jaren flink de broekriem aanhalen. Vooral de rechtse partijen willen het mes zetten in cultuur. ,,Dat maakt misschien wel korte metten met 'linkse hobbies', maar financieel zet het weinig zoden aan de dijk”, zegt Rik Grashoff, wethouder voor GroenLinks. ,,Tegelijk staat zo’n keuze wel symbool voor een verarmde visie op de publieke ruimte. Begrippen als leefbaarheid en vrijheid van meningsuiting zijn leeg zonder architecten, schrijvers en beeldend kunstenaars. Ondoordachte gemeentebesluiten hebben grote effecten, die een relatief kleine bezuiniging niet waard zijn.”

Onderzoek van econoom Gerard Marlet wijst uit dat een cultureel rijke gemeente economisch sterker in zijn schoenen staat en sneller uit een recessie kan klimmen. Niet alleen vestigen bedrijven zich makkelijker, cultuur trekt ook een productieve, creatieve en hoogopgeleide bevolking aan. Grashoff: ,,Om een voorbeeld te geven. Inwoners van Utrecht geven gemiddeld per jaar 25 euro uit aan Muziekcentrum Vredenburg, terwijl dat podium de gemeente 250 euro per jaar per inwoner oplevert.”

Grashoff en Peters wijzen erop dat de culturele sector met weinig geld veel werk verzet. Peters: ,,Kunstenaars werken vaak voor minder dan het minimumloon. Relatief kleine bezuinigen hebben daarom een levensgroot effect. Daar komt bij dat Rotterdam in de afgelopen jaren een goed werkende culturele infrastructuur heeft opgebouwd: instellingen werken samen, hebben samen programma’s ontwikkeld, kunnen elkaars publiek uitwisselen. En er zijn verbanden gelegd met andere sectoren als onderwijs, citymarketing, en bedrijfsleven. Een ondoordachte bezuiniging kan jaren van opbouwwerk met een pennenstreek vernietigen. Gemeenschapsgeld wordt weggegooid.”

Lees hier een opinie-artikel van Mariko Peters en Rik Grashoff over cultuur.