Het voorstel van raadslid Astrid Kockelkoren om groente-, fruit- en eetafval (GFE) in hoogbouw gescheiden in te zamelen gaat van start. Dit voorstel sluit goed aan bij de ambitie van Rotterdam, om in 2050 volledig circulair te zijn. Om de impact op het klimaat en onze leefomgeving te verkleinen, is het van belang om afval zo veel mogelijk te hergebruiken en recyclen.

De meeste inwoners van Rotterdam wonen in appartementen, ook die bewoners willen graag afval scheiden. Het scheiden van GFE in hoogbouw is heel waardevol, omdat het kan worden omgezet in energie en veel fosfaat bevat dat weer nodig is voor onder andere kunstmest. GroenLinks is dan ook blij dat dit duurzame afvalsysteem nu voor meerdere bewoners van hoogbouw toegankelijk is. Dit afvalsysteem bestaat bijvoorbeeld uit een zogenoemde afvalgrinder. Dit is een apparaat dat bevestigd zit onder wasbakken waardoor groente-, fruit- en andere etensresten door het afvoerputje kunnen worden ingezameld.

Vanaf volgend jaar kunnen ook bewoners van hoogbouw in Hoek van Holland, Blijdorp, Pernis en (een deel van) Prins Alexander hun GFE scheiden in wijkcontainers. De jaren daarna wordt het mogelijk om GFE te scheiden door alle bewoners in hoogbouwwoningen.

Raadslid Astrid Kockelkoren: "GroenLinks is blij dat Rotterdam nu ook in hoogbouw toe gaat werken naar een systeem van gescheiden groente-, fruit- en eetafval. We hebben ons er jaren hard voor gemaakt en gaan nu het circulaire resultaat zien."