De gemeente gaat zich actief bemoeien met bouwprojecten in de culturele sector. Dit schrijft wethouder Rik Grashoff vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Het college geeft met de maatregel uitvoering aan de aanbevelingen van Audit Services Rotterdam (ASR) over de besluitvorming rond de verhuizing van de bioscoop Lantaren/Venster naar de Kop van Zuid. Op de begroting was een tekort ontstaan van vier miljoen euro, omdat de inrichting van het gebouw niet was meegenomen in de berekeningen. De verhuizing is nog een erfenis van het college met Leefbaar Rotterdam.

De realisatie van het Arthouse is vanwege de betrokkenheid van een private partij nooit expliciet behandeld als gemeentelijk project met een bijbehorende projectinrichting, blijkt uit het onderzoek van ASR. De projectsturing was onvoldoende, omdat basale onderdelen zoals een projectdoelstelling en eenduidig opdrachtnemer- en opdrachtgeverschap ontbraken.

Een protocol voor bouwprojecten in de sociale en culturele sector moet herhaling voorkomen. Het komt vooral van pas bij complexe processen waarbij naast private partijen verschillende ambtelijke diensten zijn betrokken. De dienst Kunst en Cultuur gaat eigen deskundigheid aantrekken op het gebied van cultureel vastgoed. Ook komt er nauwer overleg tussen de directeuren van de betrokken diensten.

Wethouder Rik Grashoff: ,,Cultuur en vastgoed zijn twee verschillende werelden die niet vanzelf goed combineren. Met de ervaringen rond Lantaarn/Venster op zak, hebben we nu precies de vinger op de zere plek gelegd en de juiste maatregelen genomen voor de toekomst. Dat is voor mij de winst van deze kwestie."