De teller van het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is de 15.000 gepasseerd. Woensdag en donderdag werd het meldpunt slachtoffer van cyberaanvallen en was daardoor tijdelijk uit de lucht. Vanaf vrijdagmiddag was het meldpunt weer bereikbaar en stroomden er in tien uur tijd ruim 5.000 nieuwe meldingen binnen.

Het grootste deel van de meldingen (80%) gaat over harde knallen door vuurwerkbommen. De knallen zijn harder en de schade is groter dan in voorgaande jaren. Ruim tien procent van de meldingen is afkomstig van dierenbezitters. Veel honden en katten zijn angstig of gestrest door de harde vuurwerkknallen. Verder worden veel meldingen gedaan over vernielingen door vuurwerk en gevaarlijke situaties op straat.
 
Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Het meldpunt is opengesteld tot 4 januari. De meldingen worden daarna gebundeld in een rapport dat wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en aan 15 burgemeesters.
 
De initiatiefnemers willen dat gemeenten en Tweede Kamer meer maatregelen nemen om de vuurwerkoverlast tegen te gaan. Het liefst zien ze dat met Oud en Nieuw vuurwerk alleen bij professionele shows wordt afgestoken en niet door amateurs.

Lees meer in ons Dossier Vuurwerk.