Op 14, 15 en 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Door te stemmen bepaal je mee over de besluiten in jouw gemeente. De gemeenteraad bepaalt wat er in een gemeente moet gebeuren, en controleert het werk van de burgemeesters en wethouders.

WAAROM ZOU JE STEMMEN?

De mensen die bij de gemeenteraadsverkiezingen gekozen worden bepalen straks vier jaar lang wat er gebeurt in jouw gemeente. Met jouw stem laat je weten waar aandacht aan besteed moet worden. Zoals bijvoorbeeld het tegengaan van discriminatie op de woningmarkt, betaalbare huizen voor iedereen en mooie parken met veel groen in de buurt.

OP WIE KAN JE STEMMEN?

Elke politieke partij presenteert voorafgaand aan de verkiezingen een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst. Wat je kan helpen bij het maken van een keuze, is bedenken welke onderwerpen voor jou heel belangrijk zijn. Dan kijk je welke partij daar het beste bij aansluit. Je kunt hier ook een stemwijzer voor gebruiken. De partijen hebben verschillende kandidaten op hun lijst staan. Zo kun je kiezen voor iemand waarin jij je herkent. Iemand die jou het beste representeert. Die jouw waarden en idealen vertegenwoordigt, en dezelfde dingen belangrijk vindt.

WAAR KUN JE STEMMEN?

In jouw gemeente worden stemlokalen ingericht. Je kunt bij elk stemlokaal binnen jouw gemeente stemmen. Op de website van jouw gemeente kun je hier alles over lezen. Of je kunt het hier opzoeken.

WAT NEEM JE MEE ALS JE GAAT STEMMEN?

Wanneer je naar een stemlokaal gaat, mag je twee dingen niet vergeten:

  • Jouw persoonlijke stempas, deze heb je als het goed is in de brievenbus gekregen. Neem anders contact op met jouw gemeente.
  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.

Verder kun je je vrienden, familie of buren meenemen. Samen zorgen we voor verandering. ✊

Nu ben je er helemaal klaar voor om jouw stem uit te brengen op 14, 15 of 16 maart!

STEMRECHT

Inwoners van de EU die 18 jaar of ouder zijn kunnen meteen vanaf hun verhuizing naar Nederland stemmen voor de Gemeenteraadsverkiezingen. 

Inwoners die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en niet uit de EU komen mogen stemmen als ze 18 jaar of ouder zijn en de laatste vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond.

Je hebt stemrecht in de gemeente waar je ingeschreven staat, zolang je voor 31 januari 2022 ingeschreven bent.