We zorgen dat Rotterdam in 2050 geen restafval meer kent en volledig circulair is. We promoten ‘reduce, reuse, recycle’ en lopen daarin als gemeente voorop. Circulaire initiatieven voor regentonnen van afvalplastic worden ondersteund.

We maken een einde aan gratis plastic tassen op de stadsmarkten. Onze stadsmarkten zijn een grote bron van zwerfafval. Het gedogen van plastic tassen heeft aantoonbaar niet gewerkt en daarom is het tijd voor een andere koers.

We dringen wegwerpverpakkingen terug. De gemeente maakt afspraken met de verpakkingsindustrie, maaltijdbezorgindustrie, bouwsector en logistieke industrie.

Milieuparken worden ‘upcycle’ winkels. Rotterdammers leveren bij milieuparken veel goede spullen in waar andere bewoners nog iets mee kunnen. We zorgen dat milieuparken een afhaalmogelijkheid krijgen, waardoor goede spullen direct met een nieuwe eigenaar mee naar huis kunnen.

We gaan voedselverspilling tegen. In Rotterdam verspillen we nog altijd zo’n 14 procent van het voedsel. We gaan bovendien in de hele stad groente-, fruit- en etensresten (GFE) gescheiden inzamelen om bruikbare grondstoffen te benutten.

Header verkiezingsprogramma

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2022-2026

Samen veranderen we Rotterdam. Verder vooruit naar een groene en sociale stad.