GroenLinks wil gezelligheidsindex voor Rotterdam

Naast de veiligheidsindex, de barometer voor de veiligheid in de stad, zou Rotterdam een gezelligheidsindex moeten krijgen. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Fractievoorzitter Arno Bonte dient daar donderdag een voorstel voor in.

De gezelligheidsindex is een idee van columniste Eeva Liukku. Zij lanceerde het plan vorige week op de Rotterdamse opiniesite Vers Beton en kreeg gelijk veel bijval. Liukku is blij dat Rotterdam in de afgelopen jaren veiliger is geworden, maar ziet ook een keerzijde aan het repressieve veiligheidsbeleid. 'Ik wil graag feestvieren zonder hekken en fouilleeracties', schrijft ze. 'Nu we na tien jaar kunnen concluderen dat het veiliger is geworden, is het mijn hoop dat we de teugels kunnen laten vieren en we ons weer kunnen permitteren om na te denken over de bijeffecten van al het veiligheidsbeleid in de stad.'

Een gezelligheidsindex is een geschikte tegenhanger voor de veiligheidsindex, zo vindt ook GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. 'De gezelligheidsindex kan de politiek wakker schudden als het veiligheidsbeleid te ver doorschiet en ten koste gaat van de gezelligheid in de stad.' Als een te repressief veiligheidsbeleid er toe leidt dat evenementen uit de stad verdwijnen of dat mensen zich onprettig voelen, dan kan de gezelligheidsindex er voor zorgen dat het beleid weer evenwichtiger wordt, hoopt de GroenLinkser.

Donderdag debatteert de gemeenteraad over het Rotterdamse veiligheidsbeleid. In de afgelopen tien jaar is de score op de veiligheidsindex gestegen van een 5,5 naar een 7,5. De negatieve effecten van het veiligheidsbeleid worden nu nog niet in beeld gebracht. GroenLinks sprak al eerder haar zorg uit over de keerzijde van de repressieve aanpak, zoals het verdwijnen van de Dance Parade uit de stad, de grimmige sfeer bij intimiderende fouilleeracties en het alcoholverbod in parken.