GroenLinks: meet gezondheidsgevaren ultrafijnstof Rotterdam The Hague Airport


GroenLinks roept het stadsbestuur op om de gezondheidsgevaren van ultrafijnstof van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) beter te gaan onderzoeken. Ultrafijnstof blijft langer in de longen achter dan grotere deeltjes zoals fijnstof en is daardoor mogelijk nog schadelijker. GroenLinks vindt dat het stadsbestuur de plicht heeft de gezondheid van Rotterdammers te beschermen.

De laatste jaren wordt steeds meer bekend over ultrafijnstof. Zo blijkt dat ultrafijnstof van taxiënde en opstijgende vliegtuigen kan leiden tot kanker en ziekten van het immuunsysteem. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne) meet momenteel ultrafijnstof bij Schiphol en ziet daar bij kinderen verhoogd medicijngebruik en meer gezondheidsklachten als er meer ultrafijnstof in de lucht zit.

Jeroen Postma: “Rotterdam moet snel de gezondheidsgevaren van ultrafijnstof voor onze bewoners en het personeel van RTHA gaan onderzoeken. Over de exacte gevaren is nog niet genoeg bekend, maar de eerste geluiden zijn alarmerend. Wegkijken is geen optie. Dit stadsbestuur is verantwoordelijk voor de gezondheid van Rotterdammers.“